RSS

You are here

Значајне уштеде у јавним предузећима у 2015. години

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) о реформисању јавних и државних предузећа у сектору саобраћаја и изменама Закона о планирању и изградњи.

 

Михајловић је представнике ММФ-а упознала са започетим реформама у “Железницама Србије“, где је спроведена прва фаза реструктурирања, одвајањем управљања инфраструктуром и превоза. Очекује се да ће наставком реформи и повећањем ефикасности „Железница Србије”, на чему Министарство инсистира, у наредној години бити остварене значајне уштеде у том предузећу.

 

Кад је реч о путној инфраструктури, предвиђено је да припајање предузећа “Коридори Србије” јавном предузећу „Путеви Србије” буде завршено до краја године. Формирање јединственог предузећа убрзаће реализацију пројеката, повећати ефикасност и омогућити смањење трошкова између 10 и 20 процената, речено је на састанку.

 

Михајловић је истакла да ће усвајање измена и допуна Закона о планирању и изградњи, које се очекује до краја новембра, значајно унапредити инвестициони амбијент у Србији, јер ће се грађевинске дозволе издавати у року од 28 дана. Михајловић је додала да ће сви подзаконски акти који прате овај закон бити усвојени до краја марта, а до половине године очекује се да буде успостављен и систем електронског издавања грађевинских дозвола.