RSS

You are here

Држава нема дуговања према градитељима путева

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да држава нема дуговања према извођачима радова на изградњи путне мреже у Србији и за узврат тражи да се радови обављају на време и да буду квалитетни.
 
Михајловић је нагласила да Србија треба да базира свој привредни развој на коридорима 10 и 11 и упозорила да ће, уколико на време не завршимо те магистралне саобраћајнице од међународног значаја, Србију сви обићи. "Не постоје дугови од стране државе ни према ком, ни према и једном извођачу и то је оно што је врло важно, дакле сад је питање самих извођача, ако су наше фирме, да ли оне исплаћују све своје обавезе", рекла је Михајловић и изразила уверње да саме фирме редовно испуњавају своје обавезе према подизвођачима и набављачима.
 
Министарка грађевине је предочила свим компанијама које су почеле радове на изградњи путне мреже, а касне са њима, да морају Министарству да доставе динамику сваког дана шта раде и напоменула да је то затражено и од кинеске компаније "Чајна Шандонг Интернешнел" која гради деонице на Коридору 11 од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига. "Оно што је најважније, дакле код сваког извођења радова, јесте да контролишете да ли се радови заиста изводе и то динамиком којом је планирано", нагласила је Михајловић.
 
Постоји и проблем да надзорни органи, које је ангажовала и плаћа држава, нису тако ефикасни и нису заинтересовани да буду толико на самом терену, приметила је Михајловић и нагласила да надзорни органи морају да буду присутни сваки дан, на сваком путу који се ради. Министарство грађевинарства је формирало комисије, које проверавају динамику изводења радова, додала је ресорна министарка.
 
Михајловић је навела пример моста код Бешке на којем је скида 200 милиметара асфалта, зато што је у моменту градње моста то рађено у временским приликама које нису биле погодне за то и зато се сада ради поправка. "Када се градио мост, много је боље било да се можда и сачекало и да се урaдило квалитетно, него да данас имамо ту ситуацију. Значи, то не сме да се понови ни на једној јединој деоници коридора 10 и 11", сматра потпредседница Владе Србије. 
 
"Србија треба да базира свој привредни развој на Коридору 10 и 11. Ако их не завршимо у року, нас ће сви обићи. Значи, то је наш прироритет", поручила је Михајловић.
 
Извор: ТАНЈУГ