RSS

You are here

Ускоро подела Железница на три предузећа

 

Железнице Србије ће ускоро бити подељене на три привредна друштва, за железничку инфраструктуру, превоз робе и путника, изјавила је данас потпредседник Владе Србије и министар  грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др  Зорана Михајловић.

 

Та предузећа ће најпре радити у оквиру холдинга, а након прелазног периода пословаће самостално, рекла је Михајловић у Влади Србије.

 

Она је одговарајући на питање новинара казала да се спроводи реформа српских железница, које ће без обзира на тај процес реализовати све постојеће пројекте, али и нове, попут предстојеће модернизације пруге Београд - Будимпешта.

 

Михајловић је навела да план пословања Железница Србије усваја Министарство привреде, као и да железнице морају да испуне одређене услове да би тај план био прихваћен.

 

"Потпуно је природно да ново руководство има одређене захтеве шта је потребно да уђе у тај план. Влада има јасну политику која не дозвољава никаква додатна запошљавања", рекла је Михајловић.

 

Она је додала да њено министарство, као и остала министарства, праве анализе и дају сугестије шта је још потребно урадити, а није предвиђено планом.

 

Михајловић, такође, каже да план пословања Железница Србије мора бити усклађен са политиком владе, с обзиром на то да то државно предузеће добија више од 10 милијарди динара субвенција годишње.