RSS

You are here

Заједнички решавамо проблеме са локалним самоуправама

Потпредседник Владе проф. др Зорана Михаловић разговарала је данас са градоначелником  Суботице Јене Маглаијем, председником општине Тутин Шемсудином Кучевићем, градоначелником Зајечара Велимиром Огњеновићем и њиховим сарадницима чиме је започела праксу којом ће сваког четвртка организовати пријем најмање три општине како би помогла у решавању проблема локалних самоуправа у Србији.

 

"Сасвим смо сигурни да је то један од начина да сазнамо за неке њихове проблеме који нам нису познати и покушамо заједнички да их решимо. Жеља нам је да смањимо бирократију, процедуре и све оно што је између локалне самоуправе и државе и будемо ефикаснији, пре свега на добробит грађана", нагласила је Михајловић после ових састанака.

 

Она је истакла да је сасвим сигурно да је локалним самоуправама потребна помоћ државних органа, али и обрнуто, и додала да су на данашњим састанцима разматрани  проблеми у вези са путном, железничком и грађевинском инфраструктуром, као и да ће у циљу њиховог решавања бити организовани састанци са јавним предузећима, али и другим министарствима уколико је реч о проблемима који спадају у њихову надлежност.На састанку са руководством Суботице покренута су питања наставка градње Y-петље обилазнице на Коридору 10, изградње железничког робног терминала у том граду као и финансирања завршетка радова на згради Народног позоришта. Михајловић је задужила своје сараднике да у сарадњи са јавним предузећима и општинским руководствима што пре изнађу конкретна решења и позвала локална рауководства да где је то год могуће пројекте реализују приватно-јавним партнерствима и уз помоћ донатора пошто држава нема новца да из буџета финансира све захтеве са локала. Градоначелник Маглаи похвалио је праксу директног разговора потпредседника Владе са представницима општина и градова о проблемима на локалу и рекао да је то конкретан корак у правцу превазилажења многих проблема.Представници Тутина као велики проблем изнели су то што је у овој општини асфалтирано само седам посто локалне путне мреже као и потребу да буде саграђена трафостаница капацитета 110 kV која би помогла сигурном снабдевању грађана струјом. Потпредседник Михајловић је изразила спремност да приоритети у асфалтирању и санацији путева буду одређивани у сарадњи са локалним самоуправама и нагласила да ће Министарство издати све потребне дозволе за градњу трафостанице. На састанку је разговарано и о завршетку моста на улазу у Тутин, који се према речима председника општине гради већ десет година. 

 

Руководство Зајечара изнело је проблеме у области инфраструктуре од којих су најбитнији небезбедни пружни прелази кроз град, проблеми са зимским одржавањем путева, дозволе за регионалну депонију и други. Потпредседник Михајловић је задужила своје помоћнике и државне секретаре да што хитније организују састанке са ЈП “Путеви Србије” и АД “Железнице Србије” како би проблеми што пре почели да се решавају поготово они око пружних прелаза који су опасни за грађане.