RSS

You are here

Михајловић и Бозај о изградњи инфраструктуре у Србији и безбедности у саобраћају

Потпредседник Владе проф. др Зорана Михајловић разговарала је данас са амбасадором Турске у Србији Мехметом Кемалом Бозајем о унапређењу привредне сарадње две земље, изградњи инфраструктуре и повећању безбедности у саобраћају.

У разговору је указано на велики значај завршетка изградње Коридора 10 и Коридора 11 за повећање обима трговине и транзита кроз Србију, с обзиром на њен централни положај у региону. Постоји, такође, и заинтересованост турских компанија за повећање капацитета за превоз робе српском железницом, будући да је инвеститор из те земље већински власник Контејнерског терминала Луке Бар.

Због великог броја својих држављана који путујући из западне Европе пролазе кроз Србију, Турска је веома заинтересована да помогне Србији у напорима да се унапреди безбедност у саобраћају. У склопу ових активности, амбасадор је упознао потпредседника Владе са плановима турских инвеститора за изградњу одморишта поред аутопута, код Алексинца, који ће допринети смањењу броја саобраћајних удеса и подстаћи развој туризма.

Кад је реч о ваздушном саобраћају, договорено је да се дозволе за турске авио-компаније продуже до 30. јуна, а у међувремену ће се водити интезивни преговори између Директората цивилног ваздухопловства Србије и Турске, уз посредовање Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

На састанку је договорено и да се наставе разговори о реализацији пројеката рехабилитације и изградње путева у Рашкој области, како би се пронашао финансијски најповољнији аранжман за Србију.