RSS

You are here

Радна група за бригу о младим возачима усвојила предлоге за измену Закона о безбедности саобраћаја

Радна група за бригу и чување младих возача и младих учесника у саобраћају усвојила је на данашњем састанку предлоге измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја којима ће се унапредити заштита младих у саобраћају.

 

„Циљ Владе је да сачувамо младе животе, да млади људи не гину, јер су они будућност Србије“, поручила је потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић након састанка Радне групе.

 

Предлози Радне групе који ће бити прослеђени Министарству унутрашњих послова, као формалном предлагачу закона, укључују пробне возачке дозволе за особе до 21 године и забрану вожње аутомобила у периоду од 24 сата увече до шест сати ујутру. Чланови радне групе сагласили су се и да младим возачи не треба дозволити да управљају аутомобилима чији однос снаге и масе прелази 56 киловата по тони.

 

Поред тога, биће предложено и да нулта толеранција на алкохол важи за све возаче, као и да у аутомобилу младог возача могу да се возе максимално три особе, укључујући обавезног пратиоца. Један од предлога односи се и на медије, од којих ће се захтевати већа одговорност у извештавању о безбедности у саобраћају.

 

Михајловић је најавила и пооштравање казнених одредби, па ће млади возачи са пробним дозволама имати право на девет казнених поена у односу на 18 колика је граница за возаче са сталним дозволама. Како је навела, већа пажња биће посвећена и едукацији младих.

 

Радна група формирана у оквиру владиног Тела за координацију безбедности саобраћаја на путевима, којим Михајловић председава, наставиће рад и после формулисања предлога за измену закона и састајаће се на сваких 15 дана.